Podcast. Aanpak interne agressie en ongewenst gedrag
Voor het project van StAZ en SoFoKles hebben wij een podcast ontwikkeld die ingezet kan worden om het gesprek over sociale en psychologische veiligheid te stimuleren.
Kun je je zo'n gesprek herinneren en weet je nog wat het met je deed? Welke gesprekken worden er bij jou vaak niet gevoerd? Door meer aandacht te besteden aan de onderlinge verbinding en het voeren van goede gesprekken over verschillen en hoe daarmee binnen het team op een prettige manier om te gaan, wordt veel ongewenst gedrag voorkomen.
Welkom bij dinsdag! Wij zijn een jong bedrijf in Amsterdam met tientallen jaren ervaring, dat zich richt op het vergroten van sociale en psychologische veiligheid, omdat we willen dat iedereen meedoet, meetelt, ertoe doet en gewaardeerd wordt. En omdat daarmee de beste resultaten worden behaald.
Onze collega Daan Blankenstijn deelt zijn inzichten over het belang van het maken van fouten en psychologische veiligheid op de werkvloer. Bij dinsdag kijken we vanuit vier pijlers naar de werksfeer om zo een veilig werkklimaat te creëren.
‘Ik zie mijn collega’s vaker dan mijn vrienden. Dan is het toch heel fijn als ik goed met ze overweg kan.’ Dit is iets wat een vriendin laatst tegen me zei. We hadden het over werk, dat ons studentenleven nu toch echt voorbij is en wat dat met ons doet.
Gisteren was het maandag 20 maart, de dag van het geluk. Vandaag is het dinsdag. De dag dat de meeste overleggen gepland worden. Dat je moet zoeken naar een werkplek. Op dinsdag ga je aan de slag. Dan gebeurt het.
In opdracht van StAZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen) en SoFoKles (Sociaal Fonds Kennissector) ondersteunt Dinsdag 10 algemene ziekenhuizen en alle UMC's bij het bevorderen van sociale veiligheid.