Risico's en preventie
In een sociaal veilige werkomgeving is de kans op ongewenst gedrag en het ontstaan van sociaal onveilige situaties uiterst beperkt. Dit hangt samen met het aantal risicofactoren binnen een organisatie: de omstandigheden die de kans op ongewenst gedrag juist groter maken.
Hierbij kun je denken aan een hoge werkdruk, hiërarchie, rol -en taakonduidelijk, generatieverschillen en een sterk competitieve bedrijfscultuur. Door deze factoren te kennen, kun je het bewustzijn hierover vergroten en maatregelen treffen om de risico’s weg te nemen of te verkleinen.
Risicofactoren
Voorbeelden van risicofactoren zijn:
- Machtsstructuur en hiërarchie
- Onderlinge afhankelijkheid
- Werkdruk
- Onderbezetting
- Generatieverschillen
- Onduidelijkheid over procedures en rollen
- Prestatiedruk
Leren herkennen
Hoe meer aandacht uitgaat naar het ontwikkelen van vaardigheden om risicofactoren en -momenten te herkennen en daar vervolgens ook goed mee om te gaan, hoe minder ongewenst gedrag er zal plaatsvinden. Op die manier ontstaat er een gemeenschappelijke, eenduidige en gedragen norm over wat voor gedrag wel en niet acceptabel is.
Iedereen binnen de organisatie heeft een eigen rol te vervullen bij het leren herkennen en het inventariseren van risicofactoren en de omgang hiermee.
Dinsdag maakt onderscheid tussen de volgende niveaus:
- Bestuur
- Direct Leidinggevenden
- Team
- Persoonlijk
Dit kan uiteraard per organisatie verschillen.
In de afbeelding staat per niveau een aantal risicofactoren waar je je als organisatie bewust van moet zijn en waarvan je de kans op het ontstaan ervan kunt voorkomen.
|
Wil jij ook de risico's op ongewenst gedrag in kaart brengen?Neem contact op en ervaar wat dinsdag voor jouw organisatie kan betekenen. |
Deel deze pagina
Andere Pijlers
Sociaal veilig werken
Wat willen we samen bereiken? Hoe willen we samenwerken en welke normen en waarden komen hieruit voort? Hoe stimuleren we dit als organisatie?
Ongewenst gedrag
Wat is een gewenste reactie op het moment dat er ongewenst gedrag plaatsvindt? Hoe blijf je veilig en schakel je hulp in? Hoe houd je controle over jezelf?
Afhandeling en nazorg
De wijze waarop de afhandeling en nazorg van incidenten vorm en inhoud krijgen, is van groot belang om mensen te laten ervaren dat zij in een veilige werkomgeving verkeren.