Naar alle berichten
Het belang van fouten bespreekbaar maken

Het belang van fouten bespreekbaar maken

Presteert een organisatie beter als er geen fouten worden gemeld of juist wanneer er wél fouten worden gemeld?

Als perfectionistische millenial dacht ik hier het antwoord wel op te weten. ‘Fouten zijn er om te vermijden’. Ironisch genoeg werk ik nu voor een organisatie waar het maken van fouten gewaardeerd wordt. Niet dat ik elke dag dingen in het honderd laat lopen, maar een kenmerk van mijn veilige werkomgeving is dat fouten worden gemaakt om van te leren. Dat je openlijk feedback geeft en niet bang bent voor de gevolgen.

Een plek waar geen fouten worden gemeld, is vaak een plek waar werknemers het niet dúrven melden. Een organisatie waar fouten wel worden gemaakt, kan kritisch kijken waarom dit zo is, en aanpassingen maken om dit te voorkomen in de toekomst. De werksfeer is psychologisch veilig.

Met dit onderwerp houd ik mij als trainer-psycholoog bij Dinsdag bezig. Voor projecten binnen de (jeugd)zorg bekijken we (triggers voor) ongewenst gedrag en zoeken we naar mogelijkheden om gewenst gedrag te versterken en psychologische veiligheid te vergroten.

Binnen omgevingen waar werkdruk, personeelstekort en agressie van buitenaf een grote rol spelen, wordt er snel gekeken naar het voorkomen van wat je niet wilt. De focus op wat je wél wilt bereiken als organisatie is echter net zo belangrijk. Daarom kijken we bij Dinsdag naar de werksfeer vanuit 4 pijlers:

1.    Wat willen we samen bereiken en hoe stimuleren we dit als organisatie?
2.    Wat zijn omstandigheden waarin de kans op ongewenst gedrag groter is, en wat doen we aan het voorkomen hiervan?
3.    Wat is een gewenste reactie op het moment dat er ongewenst gedrag plaatsvindt?
4.    Hoe willen we incidenten afhandelen en hoe zorgen we voor opvang en nazorg voor betrokkenen?

Wil je weten hoe onze integrale werkwijze jouw organisatie kan ondersteunen bij een psychologisch veilig werkklimaat? Neem dan contact op. 

Meer berichten

20231017_Podcast_SoFoKles
‘Wanneer had jij voor het laatst een goed gesprek?’
Bericht 20230405
230403_radicale_openhartigheid